St Cuthbert – ærfuglens helgen

Tekst: Inga E. Næss

Visste dere at ærfuglen har sin egen helgen og beskytter?

Han het St Cuthbert av Lindisfarne, var en angelsaksisk munk og biskop som levde i England i det sjuende århundre og ble regnet som helgen etter sin død. På bilder ser  vi ham ofte med en ærfugl i armene. I mange år var han St Cuthbert abbed på klosteret på Holy Island. Så ble han eremitt på Inner Farme, der han levde alene, men fikk besøk av folk som trengte hjelp og gode råd. Ifølge historier om ham, hjalp han ofte folk som var i nød. Det fortelles også at han var svært glad i dyr og at de responderte på ham. Men av alle ville skapninger var han mest glad i ærfuglen.

Ca 500 år etter hans død skrev munken Reginald i Durham dette:

På øya Farne finnes det spesielle skapninger som siden den hellige Cuthberts    dager har vært «hånd-tamme». … Disse fuglene er blitt oppkalt etter den hellige Cuthbert selv…. De er så tamme at de hekker inne i bolighus, der de kommer til bordet og lager reirene sine under sengene dine og til og med under sengeteppene.

Et århundre seinere skrev en annen munk:

Så tamme er de blitt ved av å leve på dette hellige stedet at de lar folk klappe seg. De liker stillhet, men blir likevel ikke forstyrret av lyder. Noen legger eggene sine like ved alteret, og ingen prøver å skade dem eller røre eggene deres.

S Culberth ble begravet på Lindisfarne, levningene ble senere flyttet til Durham-katedralen. På Inner Farme, der han bodde i mange, er det nå et fuglereserevat. Pilgrimsveien til Holy Island er merket med skilt der ærfuglen er symbol.

Siste Nytt!

Fuglevokterkurs 29. april til 1. mai 2022

Lær om ærfuglrøkt i Hysvær i Vegaøyan verdensarvområde Som del...

Nordatlantisk samarbeid om ærfugldun

Av: Thomas Holm Carlsen, Liv Jorunn Hind I et internasjonalt prosjekt...

Populær

Gallery

Linker

Nettsider Om ærfugl hos Norsk Ornitologisk Forening Om ærfugl hos Store...

Ærfugl og dun på Vega

Foto: Kåre Hansen Ærfuglnæringen på 1990-tallet På 1990-tallet var ærfuglnæringen inne...

Rapporter & Protokoll

Årsmøte 2023 Årsmøte 2022 Årsmøte 2021 Årsmøte 2020

Styret 2024

Leder: Jann Sandøy Nestleder: Herdis Reløy Styremedlem: Anita Santi Sekretær: Liv Jorunn Hind Kasserer: Snefrid Jakobsen Varamedlemmer: Laila Terskelsen...

Ærfuglåret

Av: Snefrid Jakobsen Ærfuglene begynner å trekke inn fra havet i mars / april og legger seg i flokker rundt øyer og holmer i dunværene, klare...

Ærfugl og dun på Vega

Foto: Kåre Hansen Ærfuglnæringen på 1990-tallet På 1990-tallet var ærfuglnæringen inne i en skjebnetid. Øyene var fraflytta, mange fuglevoktere var eldre, og predatorer truet bestanden. Samtidig...

Dyne-leverandører

På Vegaøyene holder tradisjonen med ærfugldrift og dunproduksjon seg i hevd. Flere av grunneierne produserer håndlagde dyner av eksklusiv ærfugldun. Disse dynene er et resultat av bærekraftig forvaltning og tradisjonsrik omsorg for fuglene i dunværene.